Dinosaur Provincial Park

Na de ‘cowboys & indians’ zijn de dinosaurussen aan de beurt in het laatste deel van onze roadtrip! In Dinosaur Provincial Park (Unesco Werelderfgoed) zijn begin vorige eeuw enorm veel fossielen gevonden, veel waren afkomstig van dino’s. De gemoedelijke campground ligt middenin de badlands! Weer waarschuwingen voor slangen, en voor zwarte weduwen en schorpioenen. Dus zorg dat je je handen en voeten niet zomaar in allerlei kieren en gaten steekt, boys! Het landschap is weer zo anders hier! Vanaf de zandstenen poekels heb je een mooi uitzicht! In het amphitheater is ’s avonds een leuke en leerzame voorstelling over de badlands en waarom hier zoveel fossielen zijn gevonden.

Cast from the Past
Op advies van Canadezen die we in Amerika ontmoetten, doen we mee aan de workshop ‘Cast from the past’ in het lab van het parkcentrum (vooraf online boeken). We mogen in een bak zelf fossielen uitgraven, een gipsafdruk van maken en mee naar huis nemen. Vervolgens krijgen we allerlei fossielen te zien, die we ook mogen vasthouden. Botten, tanden en nagels van bijvoorbeeld de T-Rex, tientallen miljoen jaren oud! De drie mannen stuiteren van opwinding!

Er zijn hier enkele leuke makkelijke trails. De Badlands Trail tussen de hoodoos door. Vanaf de Prairie Trail kijk je uit over het park en de badlands. De Public Loop Trail loopt onder meer langs enkele uitgravingen, die achter het glas te bewonderen zijn, en langs de Trail of the Fossil Hunters zijn wel 300 dino’s opgegraven! In het visitor center is een tentoonstelling; er zijn in het hele park meer dan 400 hele dino-skeletten opgegraven, en duizenden fossielen van dino-resten, andere dieren en planten gevonden. Enkele exemplaren staan hier.
De kids spelen in het donker tikkertje met andere kids en hebben totaal niet in de gaten dat naast de speeltuin een grote kudde herten staat te grazen! We genieten nog maar eens van een kampvuur onder een sterrenhemel.

Fossiel safari
Ook doen we mee aan de Fossiel Safari. Het weer is omgeslagen, het is zwaarbewolkt en 18 graden. We rijden met een busje naar een afgesloten deel van het park in en mogen daar zelf fossielen zoeken! Eerst wordt uitgelegd hoe je die herkent, zodat je niet elke steen aanziet voor een botje! We vinden stukjes rib, knie, voet, kaak, stuk voor stuk miljoenen jaren oud, aldus de gids, die steeds vertelt wat je gevonden hebt. Alles moet je uiteraard weer terugleggen waar je het vond. Het regent inmiddels zo hard dat de excursie iets eerder wordt gestaakt. Maar het was zo cool, net als het park! Je gaat echt miljoenen jaren terug in de tijd.

All good things…
…come to an end. Het inleveren van de camper (na 4500 gereden km’s…) in Airdrie verloopt soepel. De spullen die we over hebben, vinden gretig aftrek bij de verse campergangers. Met een shuttle van Fraserway worden we afgezet bij het Sandman Airport Hotel. Chillen en dan eten we downtown in de Barley Mill in een niet al te interessant Calgary. We wandelen over Stephen Avenue en Princess Island. Nog een laatste keer zwemmen en dan is het echt tijd om naar huis te gaan. Na een prima vlucht zijn we ‘home sweet home’ na weer een ongelooflijk gaaf avontuur! Zoveel moois in één roadtrip. Valt dat ooit te overtreffen…?

Naar Route