Via Flåm naar Røldal

Happy Tunnelday
Paul is jarig! We pakken de boel in en als tegen half 9 de boys wakker worden, zingen we voor hem met een geïmproviseerd taartje met Noorse vlaggetjes. Hij krijgt skisokken met elandjes erop, tja. Van onze Hollandse buren horen we dat er een flinke rotslawine is geweest op de E16 en dat die is afgesloten. Die moeten wij hebben… Nou ja, in Flåm maar zien of we moeten omrijden. Het is droog, half bewolkt en 15 graden. We hebben 333 km af te leggen naar ons 4e en laatste adres in Røldal en het belooft weer een bijzondere (lange) dag te worden, want we gaan een treinrit maken met de Flåmsbana. Tot ieders genoegen hebben we ook weer een veerboot, van Mannheller naar Fådness. En we rijden vandaag door minstens 50 km aan tunnels, variërend van 3 tot 24,5 km lang. We rijden namelijk ook door de langste autotunnel ter wereld, de Lærdaltunnel; 20 minuten onder de grond (met op 3 punten glow-in-the-dark art)! Best maf, maar het rijdt wel relaxter dan de smalle bergweggetjes.

roldalrit

Flåmsbana
Rond 11.30 uur zijn we in het drukke Flåm waar ons één van de mooiste treinritten van de wereld wordt beloofd: de Flåmsbana rijdt 6 km lang 866 meter omhoog naar Myrdal, door 20 tunnels tussen de hoge bergen en watervallen door. Een geweldige onderbreking van de lange reisdag. De trein stopt onder meer bij Kjosfossen, waar mystieke muziek klinkt en er een dame in rood danst naast de wilde waterval! Het is Huldra, de onderaardse vrouw die mensen lokt met haar gezang. Er worden in dit gebied wel meer vreemde verschijnselen waargenomen… De boys smullen ervan alsof we in de Efteling zijn! De aanleg van deze spoorlijn, ruim 100 jaar geleden, moet een enorme uitdaging zijn geweest. Het is een hele mooie rit. In Myrdal kun je overstappen naar Voss en Bergen. Maar wij gaan uiteraard weer terug. Op weg naar beneden begint het te regenen.

flam

Naar Røldal
Tegen 15 uur rijden we weg uit Flåm en blijkt de E16 niet afgesloten. De weg is provisorisch toegankelijk gemaakt en is flink beschadigd door het omlaagvallende gesteente. En dan volgt een prachtige fjordenroute! Langs Eidsfjorden en Sørfjorden, over de mooie hangbrug Hardangerbrua, zigzaggend over de smalle toeristenweg 13 parallel aan de befaamde Hardangerfjord omringd met besneeuwde bergtoppen… De kids doen het weer geweldig achterin, terwijl wij smullen van de omgeving. Af en toe een pitstopje en even vol ontzag om ons heen kijken. Regen en zon wisselen elkaar af. Bij Odda rijden we in de regen langs de dubbele Latefossen watervallen, wat gaaf! Pas om half 7 zijn we op de ldal Hyttegrend Camping. We duiken ons prachtig rode 6-persoons IKEA-huisje in. De boys zijn helemaal tevreden: ze hebben weer een eigen slaapzolder en er is een TV! Wat een fijn huisje als afsluiter! In het restaurant van de Skysstasjonen Camping eten we hamburgers en zalm, en dan kunnen de mannen lekker buizen. De verwarming gaat aan, het is hier echt frisjes. Op de wifi stromen de felicitaties voor Paul binnen. Dat was weer een memorabele verjaardag.

► Naar Hardangervidda