Fort MacLeod

Head-Smashed-In Buffalo Jump
Niet ver van onze volgende camping (Daisy May Campground) in Fort McLeod bezoeken we de Head-Smashed-In Buffalo Jump. Een prachtig museum met een kudde bisons bij de ingang. Deze plek met een bloedige historie is door Unesco tot Wereld Erfgoed uitgeroepen. Hier leren we enorm veel over hoe de Blackfoot dachten, (over)leefden en waar ze in geloofden. Hoe afhankelijk ze waren van de bison, en hoe en waarom ze deze dieren massaal de klif af joegen gedurende minstens 5000 jaar. Nergens in Noord-Amerika zijn bij een Buffalo Jump zoveel objecten gevonden en nergens was de jump zo effectief.

Met behulp van prachtige animaties, objecten uit opgravingen, een film en het bekijken van de kliffen komen we veel te weten. Zo’n 100.000 bisons komen er aan hun einde, maar de blanke mannen (waaronder een zekere Buffalo Bill…) zorgden ervoor dat het aantal bisons van 30-50 miljoen slonk naar slechts 1000… Soms schokkend, maar vooral erg indrukwekkend.

Waterton Lakes National Park
En dan hebben we toch nog een dag over om Waterton Lakes National Park te bezoeken! Voor één dag terug naar de verrukkelijke Rocky Mountains! In 2017 is 38% van het park afgebrand en de 2 grote parkways, Akamina en Red Rock, zijn nog steeds dicht! Daarom is een cruise momenteel de beste optie. In Waterton Town eten we bij de befaamde Wieners of Waterton, herten dartelen hier dwars door het dorpje en eten alle tuintjes leeg. Dan varen we 2 uur over Upper Waterton Lake, waarvan 45 minuten in Amerikaanse wateren (Noord-Glacier). De grens wordt door de Amerikanen gemarkeerd door een brede strook gekapt bos. De Canadezen vinden daar wel wat van… Een heerlijke tocht langs prachtig, onbewoond gebied! We zien een grote bold eagle! Natuurlijk zien we waar het vuur heeft gewoed en hoe ook hier de natuur zich weer herstelt. Ze spreken van ook hier van verandering en ecologische vernieuwing, niet van vernietiging.
Bij veel grote boerderijen in Zuid-Alberta zien we oer-Hollandse namen staan, en in de supermarkt zien we vervolgens schappen vol met Hollandse producten, grappig. De Amerikaanse pensionadas op de campground vertellen over hun avonturen in Alaska, nog zo’n mooie bestemming om over te dromen aan een knisperend vuurtje…

Fort Macleod
In de Mainstreet van het stadje zijn filmopnames voor Ghostbusters 2. Op onze vertrekdag zijn ze weg en kunnen we de prachtig behouden panden in jaren ’50 stijl bekijken! Die oude neon aan de gevels, etalages met spullen van toen, erg leuk. Ook brengen we een bezoekje aan het Fort Museum van de North West Mounted Police uit 1874. Leuk om een beetje te ervaren hoe ze hier toen leefden en hoe de samenwerking met de ‘First Nation People’ verliep.

Naar Dinosaur Provincial Park