Glacier National Park

Op weg naar de Amerikaanse grens logeren we een nacht op KOA St. Eugene in Cranbrook. Onderweg weer die panoramische uitzichten vanaf de Banff Windemere Highway dwars door Kootenay National Park, langs Radium Hot Springs, Fairmont Hot Springs en Colombia Lake. Op de mooie campground kunnen we heerlijk zwemmen en gaat de BBQ aan.

Canada-US border
90 Km verderop staan we de volgende ochtend voor de Amrikaanse grens met adelaars die boven ons cirkelen in de lucht. Het is niet druk voor de grensovergang, maar we zijn bijna een uur zoet met stempels, vingerafdrukken, foto’s. En Paul moet lopend 4 blokken hout terugbrengen naar Canada. We wisten van de checklist met bv. groente, fruit, vleeswaren en zuivel die niet mee mogen. Hout mag niet mee, omdat er bugs in kunnen zitten die hele bossen kunnen verwoesten. Aha okee.

Montana
We rijden verder door bosrijk Kootenai National Park en Stillwater State Forest in Montana. Na een stop in Whitefish arriveren we op de mooie KOA West Glacier. Wat zijn de sterren hier helder die avond als we aan ons vuurtje zitten, en wat zijn het er veel! Jupiter is duidelijk te zien.

Going To The Sun Road
Onze grote camper mag de schitterende Going To The Sun Road niet op, die dwars door Glacier National Park loopt. We maken een dag gebruik van de shuttle bussen en één dag huren we een auto. We weten weer niet wat ons overkomt: wat is het hier ongelooflijk mooi!!! En begrijpelijk dat je op de soms smalle, hoge bergweg niet met je grote camper mag rijden. Het park telt 25 gletsjers met namen als Whitecrow en Thunderbird. Watervallen, wilde riviertjes en enorme diepten, prachtig!

Vanaf Logan Pass doen we de hike naar Hidden Lake, 5 km in totaal. Omhoog over boardwalks en stenen paadjes, springen over stroompjes, langs watervallen en sneeuw! We komen de mooie witte Mountain goats tegen en prairie hondjes. Wat een fantastische trail! Mensen in de bus hebben grizzly’s gezien, ‘iets te dichtbij’ zeiden ze. Gaaf en ook spannend! We schaffen toch ook maar berenspray aan.

Elke avond zwemmen, BBQ-en en s’mores maken, wat is het hier zalig! In Kalispell bezoeken we de Western Outdoor Store (met 2500 boots en 1500 hoeden) voor cowboyhoeden en -laarzen! En scoren we weer kentekenplaten van Montana en Wyoming voor onze verzameling.

Met de auto kun je je makkelijker verplaatsen (vooraf online boeken) en kunnen we de hele Going To The Sun Road pakken (75 km)! We zien herten en eekhoorntjes. Bij Sun Point maken we een kleine wandeling met een geweldig uitzicht op St. Mary Lake en picknicken we op de rotsen. Dit oostelijke deel is trouwens Blackfoot territory. Ga je aan de oostkant het park uit en er iets noordelijker weer in, dan kom je bij Many Glacier. Helaas is de parking vol en duurt het uren voordat er plek is. Dan maar terug, weer over die zalige weg. Nu is er meer parkeerplek op de uitzichtpunten en stoppen we vaak; prachtig, prachtig, prachtig. Nog even naar Apgar Village en dan zit Glacier er helaas op voor ons! Wat was het een spektakel!

Naar Grand Teton