Naar de Lusterfjord

Sladalsvegen
Tegen 10 uur gaan we op weg naar Luster, 320 km te gaan met droog weer en 20 graden. In theorie kun je dat in 4,5 uur doen, maar de route is vandaag weer smullen geblazen, dus wordt er vaak gestopt in dit fjordenland! Meteen al om de hoek als we 2 cruiseschepen zien liggen bij Åndalsnes. Mick heeft niet veel zin in de reis, en we zetten dan ook de hele dag films voor hem op. Jelle vermaakt zich vandaag erg goed op z’n Nintendo Ds. Bij Lesja gaan we de bijzondere tolweg Sladalsvegen op en rijden over een soort boomloze woestenij. Wat een mooi, uitgestrekt en desolaat landschap, en schapen in overvloed, die we soms letterlijk van de weg moeten duwen. In de buurt van het dorpje Vågåmo weten we dat er gletsjers in de buurt zijn; een prachtig turquoise rivier loopt langs de weg! Naf ziet zelfs een eland! Helaas ver weg, maar toch.

sognefjellSognefjellsvegen
Dan rijden we naar beneden, met een schitterend uitzicht op Vågåmo dat aan het prachtige turquoise meer Vågåvatnet ligt. We stoppen voor een korte lunch. Aan het begin van de spectaculaire toeristenweg 55, de Sognefjellsvegen die tussen Breheimen nasjonalpark en Jotunheimen nasjonalpark doorloopt, ligt Lom. Rond 13.30 uur bekijken we in dit zonovergoten en drukke dorpje de mooie 12-e eeuwse staafkerk. Een stukje verderop rijden we langs grote meren en wilde rivieren, en dan zitten we ineens tussen de besneeuwde bergen! Tussen Lom en Luster ligt de hoogste bergpas van Noord-Europa (hoogste punt 1430 m). Breheimen betekent ‘huis van de gletsjers’. Het is 8 graden en het regent als we tussen de zijarmen van de grote gletsjers in dit gebied doorrijden! Op onze slippers staan we rillend in een restaurant voor een pitstopje. De dik ingepakte wandelaars kijken ons wat bevreemd maar lachend aan.

lusterfjord3

Lusterfjord
Verderop dalen we weer en wordt het landschap groener. Nog 10 haarspeldbochten met mooie uitzichten op de dorpjes beneden en dan rijden we ineens langs de mooie Lusterfjord, waar alweer een cruiseschip ligt. We slaan snel nog wat boodschappen in, voordat we tegen 17 uur aankomen bij ons 3e adres, de Luster Fjordhytter. Deze kleurrijke hutten liggen direct aan de schitterende fjord in Høyheimsvik en als we de auto parkeren komt net het cruiseschip voorbij gevaren. Het regent, maar dat doet niets af aan hoe mooi het hier is! De waterval Feigefossen aan de overkant is de kers op de taart! De boys hebben een perfecte slaap/speelzolder voor zichzelf en zijn door het dolle heen. We vinden een droog plekje op het balkon voor onze tafelbbq. Lekker bijkomen van een topdag met een verrukkelijk uitzicht!

►Naar Rondje Lusterfjord