Nigardsbreen

De dag begint zonnig, maar das van korte duur. Rond 10.30 uur vertrekken we naar de Nigardsbreen, een goed toegankelijke zijarm van Europa’s grootste gletsjer Jostedalsbreen. Om 12 uur moeten we bij het verzamelpunt zijn voor de Blue Ice Family Walk van Jostedalen Breforar Lag. We stoppen even bij het mooie bezoekerscentrum Breheimsenteret dat de vorm heeft van een vikinghelm. Om 12 uur zijn we bij het eindpunt van de weg, waar een meetingpoint zou zijn, maar wij blijken eerst nog met de boot te moeten en dan nog een half uur omhoog te moeten lopen om bij het juiste punt te komen, ai. Vanaf de boot bewonderen we de imposante gletsjer die steeds dichterbij komt. De wandeling omhoog naar de turquoise gletsjer is spekglad, dus goed uitkijken geblazen. Pas om half 2 zijn we er. Het is chaos vandaag horen we, dus dat ligt niet alleen aan ons. Maar we kunnen gelukkig wel mee met de gletsjertocht van 14 uur. We krijgen spikes onder gebonden en worden aan een touw vastgemaakt. Spannend hoor. Het begint licht te regenen.

nigards

Gletsjerwandelen
Meteen bij de eerste hoge stap de gletsjer op glijdt Paul ineens ondersteboven en neemt Jelle mee, omdat die achter hem loopt. Dat ziet er even eng uit. Jelle huilt, de begeleider komt snel kijken. Maar we zien geen bloed, alle ledematen doen het bij beiden nog en Jelle wil wel door. Wat dapper! Mick vindt het ook spannend, we houden de boys goed vast. Het is goed te doen eenmaal op de gletsjer, in kleine stapjes loop je langzaam achter elkaar aan. Soms moet je over een smalle kloof stappen of een stukje steil omhoog. We blijven zeggen dat ze tijdens het lopen lekker hard moeten stampen met hun spikes om goed grip te houden. Dat vinden ze prachtig. Het uitzicht vanaf de gletsjer is uniek en te gek! De jongens doen het geweldig, er wordt niet meer gehuild en ook Mick heeft weer praatjes. De tocht duurt ruim een uur.

nigards2Teruglopen naar de boot is linker dan omhoog, zo glad is het en de boys grinniken als hun beide ouders onderuit gaan. Paul loopt voor de 2e keer deze reis scheuren op in z’n spijkerbroek… Maar wat tof om samen over een hangbrug over een wilde stroom te lopen, en we moeten zelfs balanceren over smalle planken over waterstroompjes. Ook hier weer al die watervalletjes om ons heen. We maken nog wat leuke selfies, want we zijn opgelucht én trots op onszelf: we did it! Het was zoals Mick zegt spannend én leuk! Als we de boot terug nemen, regent het harder. In het bezoekerscentrum komen we bij, terwijl de boys een kinderklimmuur bedwingen. Waar halen ze de energie nog vandaan? Paul draait daarna een snelle (bbq) maaltijd in elkaar. Iedereen is nu moe maar voldaan.

De volgende middag brengen we door in het mooie zwembad Lustrabadet in Gaupne. De warmtebaden met massagestralen, een sauna en een buitenbubbelbad zijn een verademing voor onze pijnlijke spieren.

► Naar Flåm en Røldal