Trollstigen & Geiranger

Een must-see-dagje: naar de Trollstigen en de Geirangerfjord via de spectaculaire nationaal toeristische route 36, ook wel ‘The Golden Route’ genoemd.

Trollstigen
Ook hier volop watervallen om ons heen die vanaf de hoge bergwanden neerkomen. Er moeten op de Trollstigen bergweg 11 haarspeldbochten worden getrotseerd met een hellingspercentage van 10%, vandaar de bijnaam ‘Trollenladder’! We spreken Nederlanders die betwijfelen of ze het aandurven. Niet nodig: gewoon doen! Nu is dat met een camper of caravan wel spannender dan met alleen een auto. We rijden naar boven, over de ruige Stigfossen waterval, omringd door 3 hoge bergtoppen met de namen Koning, Koningin en Bischop. Om half 12 bezoeken we boven op de berg het Trollstigen Bezoekerscentrum en het uitzichtpunt. Je overziet daar de hele bergweg, zo gaaf! Als we wegrijden, is er geen parkeerplaatsje meer te krijgen.

photogrid_1474286839487 Geirangerfjord
Het is een prachtige zonnige dag. De weersvoorspellingen voor de komende week zijn minder goed, dus we boffen. Onderweg picknicken we bij het mooie meer Eidsvatnet, de boys ketsen er met steentjes. In Linge nemen we de ferry naar Eidsdal. De omgeving is echt schitterend. Daarna komen we op het drukke uitzichtpunt Ørnesvingen. Ook maar even kijken, want dit zou de Geirangerfjord moeten zijn. Wat we vervolgens zien is ronduit adembenemend. Deze fjord heet niet voor niets de ‘Fjord der fjorden’ en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Er varen veerbootjes en er liggen 2 cruiseschepen waaronder de befaamde Hurtigruten. De jongens willen wel op zo’n bootje en wij ook! Nog even natspetteren onder een watervalletje op de parkeerplaats en dan naar beneden via de steile Adelaarsweg met weer 11 haarspeldbochten. In het dorpje Geiranger is het flink druk. Bij de terminal van Geiranger Fjordservice blijkt dat we een half uurtje later, om 14.30 uur, mee kunnen op een rondvaart van 1,5 uur!

photogrid_1474286932835Puur genieten van onder meer de beroemde Seven Sisters Waterfall. We varen langs verlaten boerderijen en heel veel andere prachtige watervallen. Wij vertoeven op de boeg in de zon. De boys wisselen binnen en buiten af. Het is niet eens druk aan boord, en heel fijn dat er een toilet en ijs aan boord zijn… Het is flink warm op de fjord, 28 graden en meteen de heetste dag die we meemaken in Noorwegen. Een prachtige tocht waar we alle 4 intens van genieten. Na afloop nog even een paar souvenirs kopen en we pakken een terrasje bij Geiranger Sjokolade. Aan het eind van de middag beginnen we aan de terugreis. In Valldal eten we in de tuin van het Fjellro Hotel waar de kids lekker kunnen spelen. In de stromende regen rijden we vervolgens de Trollstigen af en is het ineens 19 graden. In ons kleine trollenhuisje komt iedereen lekker bij van deze magische dag.

geiranger

► Naar Atlantische Weg & Molde Panorama