Whale watching

Om half 10 melden we ons bij Mackay Whale Watching in Port McNeill, een half uurtje rijden vanaf Port Hardy. Het is eb en op het moeras naast de haven zitten meerdere mooie eagles te peuren in de modder op zoek naar krabbetjes. Om 9.45 uur gaan we aan boord van een comfortabele, snelle boot met Captain Bill. Mick is helaas te jong en te klein om met op Zodiac te mogen varen, zoals de boys eigenlijk graag willen. Bill vertelt dat ze al 3 dagen geen orca’s hebben gezien, dus we duimen hard dat ze vandaag wel in de buurt zijn. Als we uitvaren, met 12 andere toeristen, landt er weer een watervliegtuig. Dat blijft zo cool om te zien. Het is perfect weer, 21 graden en zonnig. De GoPro hangt aan het raam.

Na een uur rondspeuren, zien we rond Swanson en Hanson Island 3 bultruggen! Ze zijn vrij ver weg, maar wat gaaf weer! Dan meldt Bill dat er een groep orca’s in aantocht is! Dat meen je toch niet? Iedereen stuitert van opwinding. We varen ze een stukje tegemoet en dan: Yessss! Het zijn er wel 10! Een groepje residents uit verschillende families! We volgen ze een hele tijd, ook na de lunch als ze in 2 groepen zijn opgesplitst rond Malcolm Island. Wat gaaf! Soms drijven ze gewoon aan de oppervlakte om wat uit te rusten na het jagen op de zalm. Af en toe komt er 1 verticaal omhoog met z’n kop! Soms komen er wel 7 of 8 rugvinnen tegelijk aan de oppervlakte! En soms worden ze omgeven door brutale, kleine dolfijnen (Dall’s porpoises) die vlakbij de orca’s uit het water springen, wat een lef! Jelle vindt het mooi om boven op de boot te zitten, waar hij vooral alle andere bootjes bewondert die voorbij komen. Mick vindt de orca’s ook te gek, maar vermaakt zich vooral benedendeks. We luisteren ook met z’n allen naar de geluiden van deze orca’s via de hydrophone, kippenvel! Captain Bill legt uit dat elke familie haar eigen geluid heeft. Zijn dochter Nicole vertelt ook van alles over alle zeedieren en wat ze meemaken op hun boottochten, geweldig. Rond half 3 zijn we terug in de haven, deze tocht heeft alle verwachtingen overtroffen!

Daarna poetsen we in een wasstraat de laag modder van de auto. Bij het vliegveldje om de hoek was vandaag een dragrace en die is net afgelopen. De één na de andere stoere raceauto stopt bij het pompstation en Jelle legt ze allemaal vast! Eind van de middag zitten we op onze veranda in de zon na te genieten van al het bijzonders. De kids picknicken op een kleed en gaan lekker los op de trampo. Deze gave dag afsluiten met ovenfrietjes en BBQ!

 Naar Alert Bay